Menu
Alicja Janosz Dzieciom
  • O mnie
  • Płyta
  • Video
  • Koncerty
  • Kontakt
  • Sklep
  • 0
Alicja Janosz Dzieciom

Bezglutenowe i beznabiałowe szychy, czyli ekspandowany ryż w gorzkiej czekoladzie. O co w tym chodzi?

Opublikowano 1 listopada 201830 marca 2020

I znów coś na słodko, choć zdecydowanie należę do tych, co wolą konkrety 😛 Ale wczoraj, tuż przed imprezą u koleżanki, musiałam zrobić coś do przekąszenia dla nas – dziwaków, którzy nie jedzą tego co „normalni ludzie”, a czego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15min. Bo już byliśmy spóźnieni 😛 Pinterest przypomniał mi o szyszkach z ryżu ekspandowanego. I choć w oryginalnym przepisie wykorzystuje się krówki, ja zrobiłam bez, bo nie zdążyłam kupić tych wegańskich (na mleku kokosowym), które zazwyczaj kupujemy. Ale dałam radę bez nich. Okazało się to ultra proste i ultra szybkie, a jak widać na załączonym obrazku, ostały się tylko dwie sztuki.. (Wróć! Nim skończyłam pisać ten post, nie było już ani jednej :)).

 

 

Zanim napiszę jak je zrobiłam, chcę wyjaśnić Wam czym jest ekspandowanie. Sama się nad tym zastanawiałam, więc przeszukałam szybko internet i mogę wreszcie zabłysnąć 😉 Ekspandowanie to po prostu poddanie ziaren działaniu gorącej pary, więc proces ten dzieje się bez wykorzystania jakiejkolwiek chemii. To świetna wiadomość! Druga jest taka, że aby móc ekspandować ziarna, muszą być ono całe. Więc większość cennych składników ziaren będzie zachowana. A to znaczy, że mamy genialny deser dla maluchów (i nie tylko), w którym dostają mega zdrowe ziarna amarantusa, prosa (czyli jaglanki), komosy wyżowej lub gryki. I z tymi „dmuchańcami” możemy zrobić dokładnie to samo co z dmuchanym ryżem 🙂

 

Składniki:

Około 100g ryżu ekspandowanego

1 gorzka czekolada

Duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Opcjonalnie łyżka miodu albo innego słodzidła

 

Wykonanie:

Czekoladę z tłuszczem rozpuść w kąpieli wodnej albo w Thermomix’ie. Dodaj miód i wymieszaj. Ryż wsyp do miski i zalej roztopioną masą. Całość dokładnie wymieszać.

Jeśli do wykonania tego użyjemy krówek, które roztopimy z czekoladą i masłem, to z pewnością już nie będzie potrzeby dosładzania całości, a masę ładnie uda nam się rozłożyć na papierze do pieczenia mokrymi dłońmi, formułując z niej kulki czy szyszki. Ale bez krówek, całość się rozpada. Temu posłużyłam się foremkami do muffinek, które wypełniłam czekoladowym ryżem.

Całość wzięłam do koleżanki i u niej włożyłam do lodówki. Po godzinie można już było z łatwością wyjąć moje „brzydale” z foremek. Ponieważ to było przyjęcie Halloween’owe, wizualnie pasowały wprost idealnie 😉 Takie robale 😛

Ale są naprawdę bardzo smaczne, więc będę je robić pewnie nie raz.

I Wam życzę smacznego! 🙂

 

Ostatnie wpisy

  • Wiosenna trasa koncertowa
  • #IDĄŚWIĘTA
  • Początek roku szkolnego!
  • Propozycje na wspólny Dzień Dziecka i koszulki MAM GŁOS <3
  • Nowa piosenka na Wielkanoc!

Tematy

  • DIY
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Lifestyle
  • Mama
  • Moda
  • Ogólne
  • Recenzje
  • Uroda

Moje kanały

Facebook

Instagram

YouTube

Zakupy

Regulamin sklepu

Sprawdź status zamówienia

Wysyłamy najpóźniej do 3 dni roboczych.

Odbiór własny na telefon kontaktowy.

Kontakt

PN-PT, godz.9:00-17:00

Telefon: +48 601 898 375

Email: sklep@alicjajanoszdzieciom.pl

Adres: ul. Parkowa 19, 55-093 Kiełczów

©2023 Alicja Janosz Dzieciom
Polityka prywatności