Menu
Alicja Janosz Dzieciom
  • O mnie
  • Płyta
  • Video
  • Koncerty
  • Kontakt
  • Sklep
  • 0
Alicja Janosz Dzieciom

Kategoria: Kuchnia

Puszysty chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej i ryżu.

Opublikowano 14 kwietnia 201830 marca 2020

Często powtarzam, że cykliczność wyklucza wyjątkowość… Ale za to pozwala dojść do perfekcji 😉 Od 10 miesięcy piekę chleb i bułki bez glutenu, nabiału i jaj. Naprawdę bez jaj 😉 Metodą prób i błędów, wypracowałam wreszcie przepis na nasz ulubiony, lekki i puszysty, naprawdę smaczny chleb z kaszy gryczanej niepalonej i ryżu. Jest nie tylko…

Snickersowe a’la krówki bez pieczenia – bez glutenu, jaj i mleka.

Opublikowano 3 kwietnia 201830 marca 2020

Kilka dni temu odwiedził nas przyjaciel – Wujek Pirat vel Mati, żeby nagrać gitarę do jakiejś pieśni, którą realizuje z moim mężem. Poza wszelkimi cieczami lubię mieć dla gości coś jeszcze, więc chciałam szybko zrobić coś dobrego. Ok, to był tylko kolejny argument, bo od rana sama miałam ochotę na coś słodkiego 😛 No ale…

Gryczano-jaglany chleb bez drożdży.

Opublikowano 16 marca 201830 marca 2020

Jestem niecierpliwcem. Dlatego odkąd sama zaczęłam piec pieczywo (9 miesięcy) wciąż posiłkuję się drożdżami. Dwa razy tylko, na samym początku naszego nowego sposobu odżywiania się, popełniłam chleb z kaszy gryczanej. Później odkryłam mąkę ryżową, która rośnie na drożdżach niemalże jak pszenica i wciąż tylko zmieniałam proporcje mąk (ryżowej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej), produkując jaśniejsze…

Czym jest BLW i jak to się stało, że moje dziecko lubi jeść?

Opublikowano 13 marca 201830 marca 2020

Baby Led Weaning to kontrolowane przez dziecko odstawianie go od pokarmów mlecznych i wprowadzanie na ich miejsce pokarmów stałych. Jak to? Kontrolowane przez małe dziecko? Tak! To naturalne rozszerzanie diety dziecka karmionego piersią „na żądanie” z ominięciem etapu papek i karmienia łyżeczką oraz pozostawienie dziecku wyboru, czy i ile chce zjeść. My przez to przeszliśmy…

Jabłkowe crumble bez glutenu, kazeiny i jaj.

Opublikowano 2 marca 201830 marca 2020

Ciacho! Jak myśmy dawno nie jedli szarlotki… Zamarzyła mi się taka ciepła, dopiero co z piekarnika… najlepiej z lodami, albo z bitą śmietaną… hmm… No dobra, podejmuję wyzwanie i wysyłam męża po jabłka, a sama przegrzebuję internet w poszukiwaniu inspiracji. Ślinka cieknie gdy oglądam turbo-apetyczne zdjęcia crumble na Pintereście. Odwiedzam stronę Olga Smile, która mnie najbardziej…

Thermomix – czy sprawdzi się w zdrowej kuchni, w domu pełnym alergików?

Opublikowano 19 lutego 201830 marca 2020

To, że Thermomix jest idealny dla osób niepotrafiących gotować lub niemających na to czasu, wiadomo nie od dziś. Urządzenie każdego laika kulinarnego prowadzi krok po kroku, poprzez mnóstwo przepisów. Od tak banalnych jak ugotowanie jajka na twardo czy ugotowanie ryżu albo ziemniaków na parze (serio, nawet tak podstawowe przepisy w nim znajdziecie) po wykwintne dania,…

Sok z jarmużu z wyciskarki wolnoobrotowej.

Opublikowano 31 stycznia 201830 marca 2020

Jarmuż, poza tym, że jest bardzo zdrowy dzięki bogactwu witamin (A, B1, B2, C, E, K) i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu oraz manganu) oraz przeciwutleniaczy i związków siarki o działaniu przeciwnowotworowym, ma też zbawienne dla alergików polifenole. To wystarczające argumenty, abym przynajmniej raz w tygodniu robiła z niego sok w wyciskarce wolnoobrotowej. Jako…

Pyszne, bezglutenowe bułki z Thermomixa w 10 min!

Opublikowano 5 stycznia 201820 kwietnia 2020

Pół roku szukałam przepisu na bułki bez glutenu, jajek i mleka, które będą puszyste i smaczne. Takie jak te prawdziwe, pszenne buły, po które zawsze Tymek pędził jak torpeda, gdy tylko wchodziliśmy do sklepu spożywczego i których najbardziej mu brakowało odkąd drastycznie zmieniliśmy dietę. Wiedziałam, że to coś, co bardzo lubił (zresztą nie tylko on…)…

Pyszne pierniczki świąteczne (bez glutenu, mleka i jaj).

Opublikowano 15 grudnia 201730 marca 2020

Bezglutenowe i wegańskie. Generalnie bez jaj, bez mleka, bez pszenicy… Bez niczego?! To chyba zrobię w tym roku sam lukier 😛 Bo jak to niby mam wykonać?! Zawsze robiłam pierniki wg przepisu mojej babci. Zawsze się udawały. Ale jest w nich jajko i przede wszystkim mąka pszenna, której od pół roku w mojej kuchni nie…

Kluski śląskie.

Opublikowano 26 listopada 201730 marca 2020

Gdy byłam dzieckiem, żyłam w przekonaniu, że cała polska w niedzielę je rosół, a na drugie danie kluski z jakimś mięchem i modrą (kiedyś mówiłam mądrą ;)) kapustą lub mizerią. Byłam też pewna, że w każdym domu kluski wyglądają i smakują dokładnie tak jak w moim. Oczywiście, szybko odkryłam, że to śląski specjał, a nawet…

  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Moje kanały

Facebook

Instagram

YouTube

Zakupy

Regulamin sklepu

Sprawdź status zamówienia

Wysyłamy najpóźniej do 3 dni roboczych.

Odbiór własny na telefon kontaktowy.

Kontakt

PN-PT, godz.9:00-17:00

Telefon: +48 601 898 375

Email: sklep@alicjajanoszdzieciom.pl

Adres: ul. Parkowa 19, 55-093 Kiełczów

©2025 Alicja Janosz Dzieciom
Polityka prywatności