Wszyscy już chyba wiedzą, że warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce. Ale nie zawsze mamy je gdzie kupić, to po pierwsze. A po drugie, niestety ich cena jest znacznie wyższa od tych nieekologicznych. Czy to skazuje mniej zamożnych rodziców na serwowanie swoim dzieciom warzyw czy owoców przepełnionych chemią? Ależ nie!
Są sposoby, na pozbycie się pestycydów z powierzchni zwykłych warzyw i owoców.
Można oczywiście kupować specjalne środki, które kosztują minimum 20-30zł, lecz często okazują się być bardziej chwytem marketingowym niż faktycznie skutecznym sposobem na pozbycie się chemii.
Można też zaopatrzyć się w jonizator, który zmieni odczyn naszej wody, aby rozpuszczać oleiste pestycydy z powierzchni warzyw i owoców, z którymi nawet przegotowana woda sobie nie radzi. Jednak to też kosztowne rozwiązanie.
Najlepszym i najtańszym patentem na zmycie chemii z owoców i warzyw jest zrobienie im odpowiedniej „kąpieli”. Wystarczy zwykła woda, ocet i soda oczyszczona, aby zrobić własną miksturę, a nawet dwie, dzięki którym będziemy mieć pewność, że pozbyliśmy się szkodliwej chemii z naszego jedzenia 🙂 No to działamy, krok po kroku!
1. Przygotowujemy odczyn kwaśny: na 1 litr wody dodajemy pół szklanki octu jabłkowego, winnego lub zwykłego. Zamiast octu może też być kwas cytrynowy. W tak przygotowanym roztworze moczymy warzywa i owoce przez 2-3 minuty.
2. Następnie przygotowujemy wodę o odczynie alkaicznym: na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. W tym roztworze również pozostawiamy owoce i warzywa na 2-3 min.
3. Na koniec płuczemy je w czystej wodzie i gotowe!
W ciągu kilku minut, tanim sposobem mamy naprawdę czyste warzywa i owoce. Tylko teraz żebym nam się zawsze chciało to robić… 😉 Na zdrowie! 🙂
Alicja