Ciasto wega\u0144skie i bezglutenowe\u00a0bez pieczenia,<\/strong> o konsystencji sernika? Prosz\u0119 bardzo! \ud83d\ude42 Niedawno zrobi\u0142am wersj\u0119 tego ciasta na ry\u017cu, bo takie inspiracje znalaz\u0142am na Pintere\u015bcie. I do momentu, w kt\u00f3rym nie wpisa\u0142am w google wyra\u017cenia „Jaglane Rafaello<\/strong>„, by\u0142am w swoim mniemaniu genialn\u0105 pomys\u0142odawczyni\u0105 wersji tego pysznego ciasta na bazie kaszy jaglanej \ud83d\ude09 Czar prysn\u0105\u0142, bo przer\u00f3\u017cnych wersji przepisu na to ciasto i na kulki a’la Rafaello<\/strong> znajdziecie w sieci mn\u00f3stwo. Ale i tak uwa\u017cam, \u017ce warto podzieli\u0107 si\u0119 moj\u0105 wersj\u0105 przepisu na \u0142amach mamuni.pl. Bo ciasto to jest zdrowe (cukier trzcinowy mo\u017cna zast\u0105pi\u0107 zdrowszym s\u0142odzid\u0142em, ale ja zaszala\u0142am) i pyszne, a z jego przygotowaniem poradzi sobie ka\u017cdy! \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n ZDJ\u0118CIA GOTOWEGO CIASTA DODAM, JAK TYLKO ZN\u00d3W JE POPE\u0141NI\u0118 (ZA KILKA DNI NA BANK ;)) PRZEPIS JU\u017b WRZUCAM, BO OBIECA\u0141AM KOLE\u017bANKOM! \ud83d\ude1b \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Ja robi\u0119 je tak:<\/p>\n Szklank\u0119 (250ml) kaszy jaglanej<\/strong> podpra\u017cam w garnku z grubym dnem, a nast\u0119pnie trzykrotnie przelewam bie\u017c\u0105c\u0105 wod\u0105. Kasz\u0119 zalewam 200ml napoju kokosowego i 200ml napoju migda\u0142owego<\/strong> (lub innych ro\u015blinnych napoj\u00f3w z kartonika, kt\u00f3re lubicie) i gotuj\u0119 na ma\u0142ym ogniu przez oko\u0142o 10min. Na kolejnych kilka min. pozostawiam pod przykryciem, tak, aby jaglanka si\u0119 \u0142adnie rozgotowa\u0142a.<\/p>\n Do jaglanki dodaj\u0119 400g wi\u00f3rk\u00f3w kokosowych<\/strong> (warto zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 przy zakupie, \u017ceby nie by\u0142y siarkowane), puszk\u0119 mleka kokosowego, 3 \u0142y\u017cki oleju kokosowego i 100g cukru trzcinowego <\/strong>(ewentualnie ksylitolu lub stewii). Ca\u0142o\u015b\u0107 blenduj\u0119, a \u017ce lubi\u0119 konsystencj\u0119 g\u0142adkiej masy, przypominaj\u0105cej sernik, t\u0119 mas\u0119 blenduj\u0119 tak d\u0142ugo, a\u017c uzyskam oczekiwany efekt \ud83d\ude42 Ja podzieli\u0142am sobie sk\u0142adniki na p\u00f3\u0142 i blendowa\u0142am je w Thermomix<\/strong>’ie. Blenderem r\u0119cznym trzeba b\u0119dzie troch\u0119 powalczy\u0107, aby kosystencja masy by\u0142a naprawd\u0119 g\u0142adka i kremowa, przypominaj\u0105ca m\u00f3j wyt\u0119skniony sernik \ud83d\ude42<\/p>\n Foremk\u0119 lub naczynie, w kt\u00f3rym chcemy umie\u015bci\u0107 ciacho, nat\u0142uszczamy olejem kokosowym. Mas\u0119 przek\u0142adamy i wyr\u00f3wnujemy wierzch. Posypujemy np. migda\u0142ami, wi\u00f3rkami kokosowymi i bor\u00f3wkami\/malinami<\/strong>. Ju\u017c wiem, \u017ce nast\u0119pnym razem z wierzchu polej\u0119 go roztopion\u0105 gorzk\u0105 czekolad\u0105 a na niej u\u0142o\u017c\u0119 pokrojone truskawki. Mo\u017cna te\u017c zaszale\u0107 i zrobi\u0107 do tej masy sp\u00f3d na bazie nerkowc\u00f3w, s\u0142onecznika, daktyli etc. Ale si\u0119 rozmarzy\u0142am.. Do kawy takie ciacho jest idealne. A dla maluch\u00f3w? Najlepszy spos\u00f3b na zaserwowanie kr\u00f3lowej kasz \ud83d\ude42<\/p>\n Alicja<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Ciasto wega\u0144skie i bezglutenowe\u00a0bez pieczenia, o konsystencji sernika? Prosz\u0119 bardzo! \ud83d\ude42 Niedawno zrobi\u0142am wersj\u0119 tego ciasta na ry\u017cu, bo takie inspiracje znalaz\u0142am na Pintere\u015bcie. I do momentu, w kt\u00f3rym nie wpisa\u0142am w google wyra\u017cenia „Jaglane Rafaello„, by\u0142am w swoim mniemaniu genialn\u0105 pomys\u0142odawczyni\u0105 wersji tego pysznego ciasta na bazie kaszy jaglanej \ud83d\ude09 Czar prysn\u0105\u0142, bo przer\u00f3\u017cnych…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":976,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[219,555,431,553,552,554,559,556,562,560,561,557,558],"acf":[],"yoast_head":"\n