Gdy ju\u017c upora\u0142am si\u0119 z pieczywem, przysz\u0142a pora na kolejne bezglutenowe wyzwanie – pizza! Odk\u0105d pami\u0119tam, byli\u015bmy pizzoholikami i ja i Bartek, a ekspozycja na gluten w przypadku Tymka, to by\u0142 kawa\u0142ek brzegu od pizzy w naszej ulubionej wroc\u0142awskiej pizzerii – Piec na Szewskiej. O matko! Jakie\u017c tam robi\u0105 genialne pizze! T\u0119skni\u0119 za tym smakiem.. Niestety, p\u00f3ki co jedyne co mog\u0119, to eksperymentowa\u0107 z m\u0105kami bezglutenowymi, a eksperymenty te, na szcz\u0119\u015bcie okazuj\u0105 si\u0119 by\u0107 bardzo smaczne, a do tego bardzo zdrowe!!! \ud83d\ude42<\/p>\n
I tak w moim domowym menu jest przynajmniej raz w tygodniu jaka\u015b pizza. Zaczyna\u0142am od robienia jej z mieszanki Shar, ale z czasem przesz\u0142am na wy\u017cszy lewel i ju\u017c z niego nie schodz\u0119 \ud83d\ude09 Dzi\u015b robi\u0119 pizze z ry\u017cu lub z kaszy gryczanej niepalonej. Oczywi\u015bcie oba warianty ciasta wyrabiam w Thermomix’ie TM5<\/strong>. Tak jest najwygodniej i najszybciej, ale je\u015bli nie macie mo\u017cliwo\u015bci zmielenia ry\u017cu czy kaszy na m\u0105k\u0119, wtedy musicie kupi\u0107 m\u0105k\u0119 ry\u017cow\u0105 lub gryczan\u0105 (ale z bia\u0142ej gryki, bo z ciemnej ma specyficzny, orzechowy posmak) i dalej dzia\u0142a\u0107 tak jak w przepisie poni\u017cej \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Piekarnik rozgrzewam do mo\u017cliwie najwy\u017cszej temperatury.<\/p>\n CIASTO NA PIZZ\u0118 RY\u017bOW\u0104<\/p>\n 200g ry\u017cu<\/strong> miel\u0119 w Thermomix’ie na m\u0105k\u0119 i przesypuj\u0119 do innej miski.<\/p>\n Do naczynia wlewam 220g ciep\u0142ej (nie gor\u0105cej) wody, 25g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy i 5g cukru trzcinowego<\/strong>. Mieszam 20 sekund na obrotach 2.<\/p>\n Dodaj\u0119 przygotowan\u0105 wcze\u015bniej m\u0105k\u0119 ry\u017cow\u0105,\u00a0200g m\u0105ki kukurydzianej, \u0142y\u017ceczk\u0119 soli, 30ml oliwy z oliwek i 100ml wody<\/strong>. W\u0142\u0105czam tryb wyrabiania ciasta (k\u0142os) na 2,5 min. Ciasto zozostawiam w naczyniu do wyro\u015bni\u0119cia na min. 30min.<\/p>\n Przek\u0142adam\/wylewam je na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i\u00a0rozprowadzam tak, by wygl\u0105da\u0142o jak pizza \ud83d\ude1b Mo\u017cna blach\u0119 obsypa\u0107 m\u0105k\u0105 kukurydzian\u0105 i te\u017c ciasto \u0142adnie z niej odejdzie. Ciasta bezglutenowe maj\u0105 to do siebie, \u017ce nie s\u0105 zbyt elastyczne i lubi\u0105 klei\u0107 si\u0119 do r\u0105k. Temu przydadz\u0105 si\u0119 mokre d\u0142onie lub dodatkowe opruszenie ciasta m\u0105k\u0105 kukurydzian\u0105 (i mokre d\u0142onie ;)).<\/p>\n <\/p>\n CIASTO NA PIZZ\u0118 GRYCZAN\u0104<\/p>\n 200g kaszy gryczanej <\/strong>miel\u0119 w Thermomix’ie na m\u0105k\u0119 i przesypuj\u0119 do innej miski.<\/p>\n Do naczynia Thermomix wsypuj\u0119 25g siemienia lnianego<\/strong> i zalewam je 200ml wrz\u0105tku<\/strong>. Przez 10s miel\u0119 na najwy\u017cszych obrotach.<\/p>\n Dosypuj\u0119 wcze\u015bniej zrobion\u0105 m\u0105k\u0119 gryczan\u0105, 100g skrobii ziemniaczanej, 100g m\u0105ki kukurydzianej, \u0142y\u017ceczk\u0119 soli, \u0142y\u017ceczk\u0119 cukry, 30ml oliwy, 25g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy i 100ml wody.\u00a0<\/strong>W\u0142\u0105czam tryb wyrabiania ciasta (k\u0142os) na 2,5 min. Ciasto zozostawiam w naczyniu do wyro\u015bni\u0119cia na min. 30min. Dalej tak jak w przepisie powy\u017cej \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n SOS<\/p>\n 200g sosu pomidorowego<\/strong> w z kartonu lub ze s\u0142oika (puszek unikam ze wzgl\u0119du na rt\u0119\u0107) mieszam z kilkoma poszatkowanymi listkami \u015bwie\u017cej bazylii<\/strong>, odrobin\u0105 suszonego oregano, lubczyku, pieprzu<\/strong> i szczypt\u0105\u00a0soli himalajskiej<\/strong> oraz odrobiny oliwy z oliwek<\/strong>. Mo\u017cna \u015bmia\u0142o u\u017cy\u0107 zi\u00f3\u0142 prowansalskich<\/strong> albo innej ulubionej mieszanki zi\u00f3\u0142.<\/p>\n Gotowy sos wylewam na roz\u0142o\u017cone na blach\u0119 ciasto, zostawiaj\u0105c oko\u0142o 1 cm odst\u0119pu od brzegu. Nast\u0119pnie k\u0142ad\u0119 na wierzch ulubione dodatki.<\/p>\n W\u0142oska pizza nie ma tak wielu sk\u0142adnik\u00f3w jak ameryka\u0144ska, a \u017ce ju\u017c „bezcze\u015bcimy” ciasto, to chocia\u017c do tej zasady si\u0119 stosujemy \ud83d\ude09<\/p>\n Mo\u017cecie oczywi\u015bcie wg w\u0142asnego uznania przygotowa\u0107 pizz\u0119 z czym tylko zechcecie. My najcz\u0119\u015bciej dajemy na ni\u0105 plasterki pieczarek, czarne oliwki, suszone pomidory i wega\u0144ski \u017c\u00f3\u0142ty ser. Ch\u0142opaki lubi\u0105 doda\u0107 szynk\u0119 lub salami, a ja lubi\u0119 pomidorki koktajlowe i rukol\u0119, zw\u0142aszcza po wyci\u0105gni\u0119ciu pizzy z piekarnika, aby by\u0142y \u015bwie\u017ce \ud83d\ude42<\/p>\n Do pizzy koniecznie dobra\u00a0oliwa<\/strong> (z czosnkiem lub bez) i smaczny ketchup<\/strong> (u\u017cywamy Heinsa bo ma fajny sk\u0142ad i jest pyszny).<\/p>\n <\/p>\n Oba rodzaje pizzy pieczemy minimum 10-15min<\/strong>. Trzeba by\u0107 czujnym i po prostu sprawdzi\u0107 po 10 min czy ciasto od spodu jest ju\u017c upieczone, czy jeszcze na chwil\u0119 musi zosta\u0107 w piecu.<\/p>\n <\/p>\n M\u00f3j m\u0105\u017c twierdzi, \u017ce smaczniejsza jest wersja z gryki. Tymek uwielbia obie. Ja wci\u0105\u017c si\u0119 nie mog\u0119 zdecydowa\u0107. Ale po zjedzeniu i jednej i drugiej pizzy uwielbiam uczucie, \u017ce najad\u0142am si\u0119, ale nie przejad\u0142am. Nie mam wzd\u0119tego brzucha, a satysfakcja, \u017ce w\u0142a\u015bnie ca\u0142a rodzina zjad\u0142a porz\u0105dn\u0105 porcj\u0119 kaszy kaszy gryczanej czy ry\u017cu w towarzystwie warzyw, to co\u015b co uwielbiam \ud83d\ude42 Kocham – karmi\u0119 dobrze \ud83d\ude09<\/p>\n <\/p>\n Alicja<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Gdy ju\u017c upora\u0142am si\u0119 z pieczywem, przysz\u0142a pora na kolejne bezglutenowe wyzwanie – pizza! Odk\u0105d pami\u0119tam, byli\u015bmy pizzoholikami i ja i Bartek, a ekspozycja na gluten w przypadku Tymka, to by\u0142 kawa\u0142ek brzegu od pizzy w naszej ulubionej wroc\u0142awskiej pizzerii – Piec na Szewskiej. O matko! Jakie\u017c tam robi\u0105 genialne pizze! T\u0119skni\u0119 za tym smakiem…..<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":967,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[539,547,551,542,543,545,544,541,540,549,548,550,546],"acf":[],"yoast_head":"\n