Frytki to niby taki bana\u0142. Tylko \u017ce chc\u0105c robi\u0107 zdrowsz\u0105 ich wersj\u0119, czyli upieczone w piekarniku, a nie sma\u017cone na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, trzeba zna\u0107 kilka patent\u00f3w. Dzi\u015b je odkry\u0142am, przetestowa\u0142am i jestem ju\u017c pewna, \u017ce za ka\u017cdym razem b\u0119d\u0119 je stosowa\u0142a, bo frytki wysz\u0142y mi chrupi\u0105ce jak nigdy! Wreszcie przypominaj\u0105 genialne frytki z batat\u00f3w w jednej z moich ulubionych wroc\u0142awskich restauracji.<\/p>\n
Oto\u00a0kilka rad<\/strong>, jak przygotowa\u0107 super chrupi\u0105ce i smaczne\u00a0frytki z batat\u00f3w i ziemniak\u00f3w<\/strong>.<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Wykonanie:<\/p>\n Piekarnik nastawi\u0142am na 190 stopni<\/strong>.<\/p>\n Ziemniaki i bataty<\/strong> umy\u0142am, obra\u0142am i pokroi\u0142am w w\u0105skie paseczki. Warto korzysta\u0107 z dobrych produkt\u00f3w, bo naprawd\u0119 ich jako\u015b\u0107 ma ogromny wp\u0142yw na smak da\u0144. Zw\u0142aszcza, je\u015bli to danie jednosk\u0142adnikowe, haha \ud83d\ude09<\/p>\n Pokrojone bataty i ziemniaki w\u0142o\u017cy\u0142am do miski i zala\u0142am wod\u0105<\/strong>. Zostawi\u0142am je zanurzone w wodzie na kilka minut, aby pu\u015bci\u0142y troch\u0119 skrobii. Nast\u0119pnie t\u0119 wod\u0119 wyla\u0142am, a frytki dok\u0142adnie osuszy\u0142am<\/strong> r\u0119cznikami kuchennymi.<\/p>\n Blach\u0119 wy\u0142o\u017cy\u0142am papierem do pieczenia<\/strong>, na kt\u00f3ry wysypa\u0142am frytki.<\/p>\n Opr\u00f3szy\u0142am je ulubionymi zio\u0142ami<\/strong> – u\u017cy\u0142am mieszanki zi\u00f3\u0142 prowansalskich, s\u0142odkiej papryki<\/strong>.<\/p>\n Delikatnie obsypa\u0142am je\u00a0m\u0105k\u0105 kukurydzian\u0105!!! <\/strong>I to moim zdaniem mega patent na chrupko\u015b\u0107.<\/p>\n Skropi\u0142am oliw\u0105<\/strong> z oliwek (cho\u0107 nast\u0119pnym razem my\u015bl\u0119, \u017ce u\u017cyj\u0119 oleju rzepakowego, bo lepiej nadaje si\u0119 do wysokich temperatur) i dok\u0142adnie wymiesza\u0142am <\/strong>r\u0119kami, rozk\u0142adaj\u0105c frytki tak, aby jak najmniej si\u0119 dotyka\u0142y.<\/p>\n Wstawi\u0142am do piekarnika na 25 min<\/strong>, a po 20 min. zamiesza\u0142am.<\/p>\n Przed podaniem posoli\u0142am delikatnie sol\u0105 himalajsk\u0105, kt\u00f3rej maluszkom do 3r\u017c. lepiej oszcz\u0119dzi\u0107, ale dla starszak\u00f3w jak najbardziej polecam \ud83d\ude42<\/p>\n Zjad\u0142am swoj\u0105 porcj\u0119 i czekam, a\u017c ma\u0142y frytko\u017cerca si\u0119 obudzi i wci\u0105gnie reszt\u0119 jak odkurzacz \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Smacznego i Wam! \ud83d\ude42<\/p>\n Alicja<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Frytki to niby taki bana\u0142. Tylko \u017ce chc\u0105c robi\u0107 zdrowsz\u0105 ich wersj\u0119, czyli upieczone w piekarniku, a nie sma\u017cone na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, trzeba zna\u0107 kilka patent\u00f3w. Dzi\u015b je odkry\u0142am, przetestowa\u0142am i jestem ju\u017c pewna, \u017ce za ka\u017cdym razem b\u0119d\u0119 je stosowa\u0142a, bo frytki wysz\u0142y mi chrupi\u0105ce jak nigdy! Wreszcie przypominaj\u0105 genialne frytki z batat\u00f3w w…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":938,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[505,509,510,504,511,507,506,508],"acf":[],"yoast_head":"\n