Cz\u0119sto powtarzam, \u017ce cykliczno\u015b\u0107 wyklucza wyj\u0105tkowo\u015b\u0107\u2026 Ale za to pozwala doj\u015b\u0107 do perfekcji \ud83d\ude09 Od 10 miesi\u0119cy piek\u0119 chleb <\/strong>i bu\u0142ki<\/strong> bez glutenu, nabia\u0142u i jaj. Naprawd\u0119 bez jaj \ud83d\ude09 Metod\u0105 pr\u00f3b i b\u0142\u0119d\u00f3w, wypracowa\u0142am wreszcie przepis na nasz ulubiony, lekki i puszysty, naprawd\u0119 smaczny chleb z kaszy gryczanej niepalonej i ry\u017cu<\/strong>. Jest nie tylko bardzo dobry i super zdrowy, ale jak si\u0119 okazuje, r\u00f3wnie\u017c tani w produkcji, je\u015bli ry\u017c i gryk\u0119 mieli si\u0119 w domu. Ja je robi\u0119 w Thermomix’ie, a najlepsze jest to, \u017ce przygotowuj\u0119 sobie tych m\u0105k dok\u0142adnie tyle ile potrzebuj\u0119, wi\u0119c s\u0105 \u015bwie\u017cutkie. Mo\u017ce temu ten chleb tak nam zasmakowa\u0142 \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n Sk\u0142adniki:<\/p>\n 200g kaszy gryczanej niepalonej<\/p>\n 300g ry\u017cy<\/p>\n 30g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy<\/p>\n 200ml ciep\u0142ej wody<\/p>\n Dwie \u0142y\u017ceczki cukru trzcinowego<\/p>\n 30g siemienia lnianego<\/p>\n 200ml wrz\u0105tku<\/p>\n 90g m\u0105ki ziemniaczanej<\/p>\n 20ml oliwy z oliwek<\/p>\n \u0141y\u017cka soli himalajskiej<\/p>\n Gar\u015b\u0107 s\u0142onecznika \/ czarnuszki \/ nasion chia \/ pestek dyni i czego tylko chcecie do posypania chleba z wierzchu<\/p>\n <\/p>\n Wykonanie:<\/p>\n Kasz\u0119 miel\u0119 na m\u0105k\u0119 i odsypuj\u0119 do miski – ustawiam w Thermomix’ie czas na 1,5min, a obroty na 10<\/p>\n Ry\u017c miel\u0119 na m\u0105k\u0119 i dosypuj\u0119 do miski ze zmielon\u0105 kasz\u0105.<\/p>\n Do porcelanowej lub szklanej miski wlewam szklank\u0119 ciep\u0142ej wody. Dodaj\u0119 do niej 2 \u0142y\u017ceczki cukru trzcinowego i 30g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy i dwie \u0142y\u017ceczki m\u0105ki gryczanej. Mieszam drewnian\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 do po\u0142\u0105czenia wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w i odstawiam w ciep\u0142e miejsce pod \u015bciereczk\u0105 na p\u00f3\u0142 godz. Podnosz\u0105c \u015bciereczk\u0119 zawsze widz\u0119, sk\u0105d powiedzenie „rosn\u0105\u0107 jak na dro\u017cd\u017cach” \ud83d\ude1b Gdybym to wcze\u015bniej wiedzia\u0142a, zaczyna\u0142abym od nich ka\u017cdy dzie\u0144 \ud83d\ude09<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Do Thermomix’a wsypuj\u0119 30g siemienia lnianego i wlewam 200ml wrz\u0105tku. Thermomix’a w\u0142\u0105czam na 1min na obroty 10. Dodaj\u0119 wcze\u015bniej przygotowane m\u0105ki, oliw\u0119, s\u00f3l i zaczyn dro\u017cd\u017cy. Dolewam p\u00f3\u0142 szklanki wody i ca\u0142o\u015b\u0107 ustawiam na 2 min na interwa\u0142 – wyrabianie ciasta. W mi\u0119dzyczasie sprawdzam, czy nie powstaj\u0105 gr\u00f3dki i nie trzeba dola\u0107 odrobin\u0119 wi\u0119cej wody.<\/p>\n Ciasto pozostawiam na naczyniu na 30-40min. Po tym czasie przelewam je do formy wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Ma ono puszyst\u0105 konsystencj\u0119, jak pianka.<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Obsypuj\u0119 ulubionymi nasionami i delikatnie dotykam z wierzchu mokrymi d\u0142o\u0144mi, aby ciasto by\u0142o z g\u00f3ry wilgotne.<\/p>\n Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piek\u0119 przez 40 min. Wyjmuj\u0119 z blachy i je\u015bli stukaj\u0105c w jego sp\u00f3d, nie s\u0142ysz\u0119 t\u0119pego d\u017awi\u0119ku (czyli zazwyczaj) wsadzam do piekarnika w samym papierze na kolejnych 10 min.<\/p>\n Po tym czasie chleb jest gotowy i wierzcie mi, \u017ce smaczny jak ma\u0142o kt\u00f3ry bezglutenowy i „bez sensu”, bo przecie\u017c bez wszystkiego \ud83d\ude09 Taki prosto z piekarnika jest wy\u015bmienity! Tymek podjae go z wega\u0144skim serem „szarpanym” \ud83d\ude09<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Koniecznie dajcie zna\u0107 na naszym\u00a0Instagramie<\/a>\u00a0i\u00a0FaceBook’u<\/a>\u00a0\ud83d\ude42<\/p>\n Alicja<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Cz\u0119sto powtarzam, \u017ce cykliczno\u015b\u0107 wyklucza wyj\u0105tkowo\u015b\u0107\u2026 Ale za to pozwala doj\u015b\u0107 do perfekcji \ud83d\ude09 Od 10 miesi\u0119cy piek\u0119 chleb i bu\u0142ki bez glutenu, nabia\u0142u i jaj. Naprawd\u0119 bez jaj \ud83d\ude09 Metod\u0105 pr\u00f3b i b\u0142\u0119d\u00f3w, wypracowa\u0142am wreszcie przepis na nasz ulubiony, lekki i puszysty, naprawd\u0119 smaczny chleb z kaszy gryczanej niepalonej i ry\u017cu. Jest nie tylko…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":920,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[495,501,176,493,494,491,497,496,502,503,499,498,492,500],"acf":[],"yoast_head":"\n