Jestem niecierpliwcem. Dlatego odk\u0105d sama zacz\u0119\u0142am piec pieczyw<\/strong>o (9 miesi\u0119cy) wci\u0105\u017c posi\u0142kuj\u0119 si\u0119 dro\u017cd\u017cami. Dwa razy tylko, na samym pocz\u0105tku naszego nowego sposobu od\u017cywiania si\u0119, pope\u0142ni\u0142am chleb z kaszy<\/strong> gryczanej. P\u00f3\u017aniej odkry\u0142am m\u0105k\u0119 ry\u017cow\u0105, kt\u00f3ra ro\u015bnie na dro\u017cd\u017cach niemal\u017ce jak pszenica i wci\u0105\u017c tylko zmienia\u0142am proporcje m\u0105k (ry\u017cowej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej), produkuj\u0105c ja\u015bniejsze i l\u017cejsze pieczywo. Kilka dni temu postanowi\u0142am wyprodukowa\u0107 w\u0142asny zakwas<\/strong> i upiec chleb, kt\u00f3ry naprawd\u0119 b\u0119dzie zdrowy<\/strong>. Bo jak pewnie wiecie, dro\u017cd\u017ce najzdrowsze niestety nie s\u0105. I tak, z inspiracji kilkoma r\u00f3\u017cnymi przepisami, kt\u00f3re przewertowa\u0142am w sieci, powsta\u0142a moja wersja chleba gryczano-jaglanego za zakwasie.\u00a0<\/strong>Jest to chleb idealny dla ma\u0142ych i du\u017cych alergik\u00f3w<\/strong>, kt\u00f3ry nie wolno je\u015b\u0107 dro\u017cd\u017cy, glutenu, jaj i nabia\u0142u. No idea\u0142! \ud83d\ude09<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n DO DZIE\u0141A!<\/p>\n 100 gram kaszy gryczanej niepalonej<\/em> zmieli\u0142am w Thermomix’ie na m\u0105k\u0119 (w sumie zu\u017cyjemy 200g<\/em>)<\/p>\n 100 gram kaszy jaglanej<\/em> – r\u00f3wnie\u017c zmieli\u0142am na m\u0105k\u0119 (r\u00f3wnie\u017c b\u0119dzie potrzebne 200g<\/em>)<\/p>\n Obie m\u0105ki wsypa\u0142am do jednej miski, zala\u0142am letni\u0105, wystudzon\u0105 wod\u0105 przegotowan\u0105<\/em>, tak, by w ca\u0142o\u015bci by\u0142a przykryta i zamiesza\u0142am drewnian\u0105 \u0142y\u017ck\u0105. Odstawi\u0142am misk\u0119 przykryt\u0105 \u015bciereczk\u0105 w ciep\u0142e miejsce na 24h, ale co jaki\u015b czas sprawdza\u0142am poziom wody, by w razie gdyby m\u0105ka wystawa\u0142a ponad powierzchni\u0119 wody, uzupe\u0142ni\u0107 j\u0105.<\/p>\n Po 24h godz. doda\u0142am kolejn\u0105, tak\u0105 sam\u0105 ilo\u015b\u0107 m\u0105ki gryczanej i jaglanej i zn\u00f3w uzupe\u0142ni\u0142am letni\u0105, przegotowan\u0105 wod\u0105, tak by by\u0142o jej troch\u0119 ponad powierzchni\u0105 m\u0105k. I znowu odstawi\u0142am i zn\u00f3w sprawdza\u0142am jak mi si\u0119 przypomnia\u0142o \ud83d\ude09<\/p>\n Po tym czasie zakwas ma specyficzny (no w\u0142a\u015bnie), kwaskowaty zapach \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n Wtedy dodajemy:<\/p>\n 2 \u0142y\u017cki wody z og\u00f3rk\u00f3w\u00a0<\/em><\/p>\n p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki soli himalajskiej\u00a0<\/em><\/p>\n 2 \u0142y\u017cki siemienia lnianego \/ babki p\u0142esznik<\/em> (co wolicie – oba maj\u0105 du\u017co b\u0142onnika i dzia\u0142aj\u0105 jak 'glut’)<\/p>\n 3 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\u00a0<\/em><\/p>\n 2-3 \u0142y\u017cki nasion chia\u00a0<\/em><\/p>\n 2 \u0142y\u017cki sezamu (ja u\u017cywam czarnego)\u00a0<\/em><\/p>\n 2 \u0142y\u017cki pestek s\u0142onecznika \/ dyn<\/em>i i jakie tylko nasionka lubicie – generalnie wg upodoba\u0144 \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n Ca\u0142o\u015b\u0107 wymiesza\u0142am i wla\u0142am do keks\u00f3wki wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Posypa\u0142am jeszcze ulubionymi nasionami i skropi\u0142am wod\u0105. Pozostawi\u0142am w ciep\u0142ym miejscu (mo\u017cna te\u017c w\u0142o\u017cy\u0107 do piekarnika na 30 stopni i ju\u017c nie rusza\u0107) na min. 3h. Co niesamowite – to ciasto naprawd\u0119 zaczyna rosn\u0105\u0107. Podkr\u0119camy temperatur\u0119 (lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego) do 190 stopni na minimum godzin\u0119. Ja ju\u017c tradycyjnie, je\u015bli ciasto nie jest jeszcze w \u015brodku gotowe, wyjmuj\u0119 je w papierze i ju\u017c bez keks\u00f3wki, tylko w tym papierze, dopiekam jeszcze z 10min.<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n M\u00f3j egzemplarz ze zdj\u0119cia za szybko pow\u0119drowa\u0142 do piekarnika, bo\u2026 byli\u015bmy ju\u017c mega g\u0142odni \ud83d\ude09 Ale wiem, \u017ce gdy jeszcze d\u0142u\u017cej pozwol\u0119 mu rosn\u0105\u0107, to ch\u0142opak jeszcze wyro\u015bnie. Mi i moim ch\u0142opakom nawet taki do\u015b\u0107 mocno zbity mega smakuje i szczerze, jest o niebo lepszy od wszystkich gotowc\u00f3w gluten free \ud83d\ude1b<\/p>\n A wiecie co jest najlepsze? \u017be taki chleb z kasz jest bardzo zdrowy i bardzo syc\u0105cy<\/strong>. Ma du\u017co b\u0142onnika, bia\u0142ka, fosforu, \u017celaza, potasu, manganu, magnezu, cynku i witamin z grupy B1, B6, PP. I NIE MA GRAMA CHEMII, w przeciwie\u0144stwie do pakowanych w plastiki bezglutenowych kromek, dost\u0119pnych w marketach! M\u00f3j Tymek uwielbia chleb z miodem – gdy je tak warto\u015bciowe pieczywo, jestem spokojna, \u017ce nie zapycha si\u0119, ale od\u017cywia<\/strong> sw\u00f3j organizm. Temu gor\u0105co Was mamunie drogie zach\u0119cam do przetestowania tego naprawd\u0119 \u0142atwego<\/strong> przepisu. Czas leci potwornie szybko, a ten chleb w zasadzie robi si\u0119 sam. \ud83d\ude42<\/p>\n SMACZNEGO! \ud83d\ude42<\/p>\n Alicja<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Jestem niecierpliwcem. Dlatego odk\u0105d sama zacz\u0119\u0142am piec pieczywo (9 miesi\u0119cy) wci\u0105\u017c posi\u0142kuj\u0119 si\u0119 dro\u017cd\u017cami. Dwa razy tylko, na samym pocz\u0105tku naszego nowego sposobu od\u017cywiania si\u0119, pope\u0142ni\u0142am chleb z kaszy gryczanej. P\u00f3\u017aniej odkry\u0142am m\u0105k\u0119 ry\u017cow\u0105, kt\u00f3ra ro\u015bnie na dro\u017cd\u017cach niemal\u017ce jak pszenica i wci\u0105\u017c tylko zmienia\u0142am proporcje m\u0105k (ry\u017cowej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej), produkuj\u0105c ja\u015bniejsze…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":860,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[37,39,40],"tags":[455,454,456,451,453,452,457,174],"acf":[],"yoast_head":"\n