Ka\u017cdy kto przechodzi na diet\u0119 bezglutenow\u0105 szybko odkrywa, \u017ce najwi\u0119ksz\u0105 zmor\u0105 i wyzwaniem tej diety jest pieczywo. Chleby bezglutenowe s\u0105 piekielnie (a’propos wypiekania ;)) drogie, bo kosztuj\u0105 od oko\u0142o 7z\u0142 za 4 kromki do oko\u0142o 18z\u0142 za bochenek. Te, kt\u00f3re mo\u017cna kupi\u0107\u00a0w marketach, s\u0105 okropne w smaku, a ich sk\u0142ad to istna tablica Mendelejewa. Znacznie lepsze s\u0105 chleby wypiekane przez ma\u0142e piekarnie, dost\u0119pne w zaledwie paru miejscach we Wroc\u0142awiu, wi\u0119c je\u015bli chodzi o mniejsze miasta, to nie wyobra\u017cam sobie mo\u017cliwo\u015bci kupienia takiego chleba gryczanego czy jaglanego, robionego na zakwasie… Oczywi\u015bcie, jak zwykle \u017cycie pokazuje, \u017ce jak si\u0119 chce i si\u0119 poszuka, to mo\u017cna wszystko… I w taki w\u0142a\u015bnie spos\u00f3b, metod\u0105 pr\u00f3b i b\u0142\u0119d\u00f3w oraz test\u00f3w i por\u00f3wnywania przepis\u00f3w znalezionych w sieci, wymy\u015bli\u0142am sw\u00f3j chleb, kt\u00f3ry w zasadzie mo\u017ce si\u0119\u00a0nazywa\u0107 A\u2019la chleb \ud83d\ude42 Zapnijcie pasy, albo raczej wk\u0142adajcie fartuchy i do dzie\u0142a. A! Proponcje podaj\u0119\u00a0na oko, bo w kuchni improwizuj\u0119 i dzia\u0142am na oko. Wi\u0119c mniej wi\u0119cej:<\/p>\n
<\/p>\n
1,5 szlanki bezglutenowej m\u0105ki firmy Shar (dost\u0119pnej w Rossmannie czy Tesco)<\/p>\n
szklanka m\u0105ki grycznej<\/p>\n
szklanka m\u0105ki jaglanej<\/p>\n
p\u00f3\u0142 szklanki m\u0105ki ziemniaczanej<\/p>\n
szklanka siemienia lnianego zalanego wrz\u0105tkiem (ma by\u0107\u00a0g\u0119sty glut. Siemi\u0119 szybko wpija wod\u0119, wi\u0119c nalewam troszk\u0119 ponad poziomem siemienia w szklance, a i tak zawsze uzupe\u0142niam jeszcze odrobin\u0105 wrz\u0105tku J)<\/p>\n
\u0142y\u017cka soli himalajskiej lub morskiej (cho\u0107 podobno nasza zwyk\u0142a s\u00f3l te\u017c\u00a0jest ok)<\/p>\n
\u00bc kostki pokruszonych \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy<\/p>\n
ciep\u0142a woda<\/p>\n
ziarna czy przyprawy jakie lubimy (ja najcz\u0119\u015bciej dodaj\u0119\u00a0mieszank\u0119 sezamu, nasion chia, i s\u0142onecznika).<\/p>\n
<\/p>\n
Wszystkie sk\u0142adniki mieszam drewnian\u0105\u00a0\u0142y\u017ck\u0105 w szklanej misce. Nie pisz\u0119\u00a0ile dok\u0142adnie ciep\u0142ej wody dolewam, bo patrz\u0119 na konsystencj\u0119 ciasta. Ma by\u0107 g\u0119ste, ale daj\u0105ce si\u0119\u00a0miesza\u0107. Zazwyczaj oko\u0142o szklanki – 1,5. \u00a0Ma wygl\u0105da\u0107 tak:<\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
Foremk\u0119 wyk\u0142adam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wierzch posypuj\u0119 s\u0142onecznikiem i smaruj\u0119 wod\u0105. Dzi\u0119ki temu sk\u00f3rka nie p\u0119ka i nie robi si\u0119 zbyt twarda. Ciasto wk\u0142adam do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni i ju\u017c go nie ruszam. W tym czasie ciasto \u0142adnie wyrasta. Po 20 min. podkr\u0119cam temperatur\u0119\u00a0do 180 stopni. Po 50 min. wyjmuj\u0119 ciasto z\u00a0foremki i w samym papierze, kt\u00f3ry si\u0119 przyklei\u0142 do chleba piek\u0119 kolejne 20min. I gotowe \ud83d\ude42 Warto postuka\u0107 w ciasto od spodu. Gdy wydaje t\u0119py d\u017awi\u0119k, jest upieczone \ud83d\ude42 Czekam a\u017c chleb wystygnie, bo krojony na ciep\u0142o znacznie bardziej si\u0119\u00a0kruszy. Kroj\u0119\u00a0go na kromki i wsadzam je do zamra\u017carki. Dzi\u0119ki temu nie psuje si\u0119, a my w ka\u017cdej chwili mo\u017cemy wyj\u0105c tyle kromek ile chcemy z\u00a0zamra\u017carki i rzuci\u0107 je do tostera, by po chiwli mie\u0107 pysznego tosta \ud83d\ude42 Je\u015bli nie zd\u0105\u017c\u0119 go schowa\u0107 go do zamra\u017carki, spokojnie stoi do 3 dni na blacie, pod \u015bciereczk\u0105 i nic si\u0119 z nim nie dzieje. \u015awie\u017cy smakuje bardzo dobrze, ale jako tosty jeszcze lepiej. Og\u00f3lnie, bezglutenowe chleby s\u0105 wg mnie smaczniejsze po przypieczeniu.<\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
<\/p>\n
Powiem Wam nieskromnie, \u017ce jestem mega dumna z\u00a0tego chleba. Wczoraj upiek\u0142am dwa bochenki. Dzi\u015b skroi\u0142am cz\u0119\u015b\u0107 w drobn\u0105 kostk\u0119 i zawioz\u0142am Tymkowi do przedszkola, \u017ceby mia\u0142 na grzanki do zupy. Kilkoro starszych i m\u0142odszych degustator\u00f3w zasmakowa\u0142o w nim i… Zn\u00f3w musz\u0119 przywie\u017a\u0107 zapas cheba na grzanki, bo nie z niego nie zosta\u0142o \ud83d\ude42 Dla kucharki nie ma lepszej nagrody ni\u017c zadowoleni konsumenci \ud83d\ude42 Ciekawa jestem zdania Piotrka Kucharskiego, kt\u00f3ry jest w tej dziedzinie specem.<\/p>\n
Dzi\u0119ki temu chlebowi (i czasami sprawdzonym chlebom, kt\u00f3re kupuj\u0119 w Pochlebnej lub w Pasa\u017cu Grunwaldzkim na jarmarku, kt\u00f3ry odbywa si\u0119 w pierwszy weekend miesi\u0105ca) chleb wci\u0105\u017c jest obecny w naszej diecie. Mimo, \u017ce cz\u0119sto na \u015bniadania czy kolacj\u0119\u00a0jadamy dania na bazie jaglanki, mo\u017cemy je\u015b\u0107 kanapki jak ka\u017cda normalna rodzina. A powiem Wam, \u017ce naprawd\u0119 o to si\u0119 najbardziej ba\u0142am, \u017ce tego chleba b\u0119dzie na brakowa\u0107\u2026 \u00a0Makarony bezglutenowe mo\u017cna kupi\u0107 bez problemu. Chleb bezglutenowy jest wyzwaniem. A dok\u0142adnie \u2013 je\u015bli tak jak ja i moi m\u0119\u017cczy\u017ani, ma si\u0119\u00a0alergi\u0119\u00a0nie tyle na sam gluten co na pszenic\u0119, \u017cyto, j\u0119czmie\u0107 itd. to nale\u017cy zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119\u00a0na to, \u017ce cheb bezglutenowy cz\u0119sto zawiera hydrolizowane bia\u0142ko pszenne… O ile nie szkodzi on osobom z\u00a0celiakia, o tyle dla nas jest szkodliwy… :\/ Oj, nie ma lekko…<\/p>\n
Pizz\u0119 bez glutenu, te\u017c robi\u0119 ju\u017c bardzo przyzwoit\u0105 \ud83d\ude42 Teraz marzymy o bezglutenowej picie i o chlebku Nann\u2026 Poszukiwania idealnej receptury czas start! Trzymajcie kciuki! \ud83d\ude42 A ja trzymam kciuki za Wasze A’la chleby \ud83d\ude42 Dacie zna\u0107 jak wysz\u0142y? \ud83d\ude42<\/p>\n
Alicja<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Ka\u017cdy kto przechodzi na diet\u0119 bezglutenow\u0105 szybko odkrywa, \u017ce najwi\u0119ksz\u0105 zmor\u0105 i wyzwaniem tej diety jest pieczywo. Chleby bezglutenowe s\u0105 piekielnie (a’propos wypiekania ;)) drogie, bo kosztuj\u0105 od oko\u0142o 7z\u0142 za 4 kromki do oko\u0142o 18z\u0142 za bochenek. Te, kt\u00f3re mo\u017cna kupi\u0107\u00a0w marketach, s\u0105 okropne w smaku, a ich sk\u0142ad to istna tablica Mendelejewa. Znacznie…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":447,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[26,175,176,177,33,10,173,179,178,174],"acf":[],"yoast_head":"\n