Niedoceniany ten seler<\/strong>, co? Mo\u017ce temu, \u017ce cykliczno\u015b\u0107 wyklucza wyj\u0105tkowo\u015b\u0107, a on w warzywniaku przez ca\u0142y rok \ud83d\ude1b Ale jest bardzo warto\u015bciowy i warto mie\u0107 go w diecie wi\u0119cej ni\u017c t\u0119 odrobin\u0119 w niedzielnym rosole, z kt\u00f3rego i tak pierwszy poleci do kosza \ud83d\ude09 Korze\u0144 selera zawiera wiele cennych sk\u0142adnik\u00f3w, kt\u00f3re u\u0142atwiaj\u0105 trawienie<\/strong>, dzia\u0142aj\u0105 przeciwrakowo<\/strong>, \u00a0etc. Ma sporo witamin<\/strong> (witaminy C ma wi\u0119cej ni\u017c cytrusy) i dzia\u0142a uspokajaj\u0105co<\/strong> – to ju\u017c powinno nam wystarczy\u0107, nie? \ud83d\ude09 A ja mam patent na szybkie i totalnie proste w przygotowaniu kotlety z selera. Cho\u0107 z kotletami \u0142\u0105czy go jedynie fakt sma\u017cenia go na patelni i nic poza tym \ud83d\ude09 Czasami najprostsze patenty s\u0105 najlepsze – i to zdecydowanie w przypadku kotlet\u00f3w z selera (i ka\u017cdej matki ;)) ma sens.<\/p>\n <\/p>\n Przygotowanie:<\/p>\n Spory korze\u0144 selera dok\u0142adnie myjemy.<\/p>\n Kroimy na plastry oko\u0142o 0,5-1cm, a nast\u0119pnie obieramy dok\u0142adnie obieraczk\u0105 (tak\u0105 zwyk\u0142\u0105 do ziemniak\u00f3w, lub okrawamy no\u017cem). Kiedy\u015b najpierw obiera\u0142am ca\u0142y korze\u0144 selera, ale znacznie \u0142atwiej i przyjemniej obiera si\u0119 ukrojone plastry.<\/p>\n Na paletni topimy w \u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego (mo\u017cna oczywi\u015bcie u\u017cy\u0107 jakiego\u015b oleju, nadaj\u0105cego si\u0119 do sma\u017cenia).<\/p>\n Plastry selera obsypujemy upubionymi przyprawami. Ja zawsze improwizuj\u0119, a dzi\u015b posz\u0142am na \u0142atwizn\u0119 i u\u017cy\u0142am klasycznej przyprawy kebab-gyros (wa\u017cne, \u017ceby by\u0142a bez konserwant\u00f3w, barwnik\u00f3w i glutaminianu sodu), czyli m.in. s\u0142odkiej papryki, imbiru, czosnku, kurkumy, majeranku, rozmarynu, soli czy ziela angielskiego.<\/p>\n Sma\u017cymy pod przykryciem kilka minut. Gdy seler zmi\u0119knie i si\u0119 zarumieni, przekr\u0119camy na drug\u0105 stron\u0119 i kontynuujemy, do uzyskania \u0142adnego, z\u0142ocistego koloru po obu stronach).<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n My dzi\u015b akurat potraktowali\u015bmy go jako dodatek do tost\u00f3w z gryczano-ry\u017cowego chleba. Ale czasem jadamy takie kotledy na obiad, w towarzystwie ziemniak\u00f3w i mizerii (og\u00f3rk\u00f3w z sokiem z cytryny, oliw\u0105, odrobin\u0105 miodu, soli i pieprzu) lub jakiej\u015b sa\u0142atki czy sur\u00f3wki. \u015awietnie smakuje z dipem czosnkowo-jogurtowym (oj, kiedy\u015b, gdy mog\u0142am jogurty, to uwielbia\u0142am), a wg Tymka z tip tipem (czyt. z ketchupem) i majonezikiem \ud83d\ude42<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n Smacznego! \ud83d\ude42<\/p>\n Alicja<\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Niedoceniany ten seler, co? Mo\u017ce temu, \u017ce cykliczno\u015b\u0107 wyklucza wyj\u0105tkowo\u015b\u0107, a on w warzywniaku przez ca\u0142y rok \ud83d\ude1b Ale jest bardzo warto\u015bciowy i warto mie\u0107 go w diecie wi\u0119cej ni\u017c t\u0119 odrobin\u0119 w niedzielnym rosole, z kt\u00f3rego i tak pierwszy poleci do kosza \ud83d\ude09 Korze\u0144 selera zawiera wiele cennych sk\u0142adnik\u00f3w, kt\u00f3re u\u0142atwiaj\u0105 trawienie, dzia\u0142aj\u0105 przeciwrakowo,…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1100,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[650,645,230,644,648,649,651,653,652],"acf":[],"yoast_head":"\n