I znowu bu\u0142ki! \ud83d\ude1b Ale to towar deficytowy na diecie bezglutenowej, wi\u0119c im lepsze mi wychodz\u0105, tym ch\u0119tniej dziel\u0119 si\u0119 przepisami. A przepis na te bezglutenowe, puszyste, wielga\u015bne\u00a0bu\u0142y<\/strong> w zasadzie jest bardzo podobny do przepisu na chleb czy bagietk\u0119 bezglutenow\u0105, kt\u00f3ra jest w Thermomix’ie TM5 – je\u015bli kto\u015b u\u017cywa Cookidoo, to znajdzie bez problemu. R\u00f3\u017cnica jest jedynie w rodzajach i ilo\u015bci m\u0105k, a pozosta\u0142e sk\u0142adniki to taka niezmienna baza. Tak czy inaczej, dziel\u0119 si\u0119 z Wami moim przepisem na \u0142atwe, pyszne i puszyste bu\u0142u XXL (chyba, \u017ce postanowicie piec w 2 turach, to ciasta wystarczy na wi\u0119cej ma\u0142ych bu\u0142eczek :)) Kiedy\u015b wrzuca\u0142am ju\u017c przepis na bezglutenowe, ry\u017cowo-gryczano-kukurydziane bu\u0142ki. Moim zdaniem te s\u0105 smaczniejsze, a \u017ce robi si\u0119 je bardzo szybko, to je\u015bli zaczynacie z pieczeniem „bez gluta”, polecam Wam zacz\u0105\u0107 w\u0142a\u015bnie od tego przepisu \ud83d\ude42 A! Na zdj\u0119ciu bu\u0142ki wygl\u0105daj\u0105 jakby mia\u0142y tward\u0105 sk\u00f3rk\u0119, a w rzeczywisto\u015bci s\u0105 chrupki, ale wcale nie twarde.<\/p>\n WYKONANIE:<\/p>\n Piekarnika nastawiam na 180 stopni.<\/p>\n 200g ry\u017cu<\/strong> miksuj\u0119 w Thermomix’ie na m\u0105k\u0119 (mo\u017cna u\u017cy\u0107 gotowej m\u0105ki ry\u017cowej) na obrotach 10 przez 1,5min. Mo\u017cna oczywi\u015bcie u\u017cy\u0107 gotowej m\u0105ki ry\u017cowej \ud83d\ude42 Przesypuj\u0119 do innej miski.<\/p>\n Do naczynia Thermomix wsypuj\u0119 30g siemienia lnianego<\/strong> i zalewam 200ml wrz\u0105tku<\/strong>. Miksuj\u0119 na najwy\u017cszych obrotach przez minut\u0119. Podnosz\u0119 pokryw\u0119 i czekam chwil\u0119, a\u017c powsta\u0142a zawiesina sch\u0142odzi si\u0119.<\/p>\n Dosypuj\u0119 zmiksowan\u0105 wcze\u015bniej m\u0105k\u0119 ry\u017cow\u0105<\/strong> oraz 130g m\u0105ki kukurydzianej Schaar, 90g m\u0105ki ziemniaczanej, 5-10g <\/strong>(\u0142y\u017ceczk\u0119\/dwie) soli, 10g <\/strong>(dwie \u0142y\u017ceczki) cukru trzcinowego, 20ml oleju rzepakowego <\/strong>(u\u017cywam oleju z zio\u0142ami, ze s\u0142oika z suszonymi pomidorami), 30g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy i oko\u0142o 100ml wody<\/strong> o temp. pokojowej i 25g \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy<\/strong>. Opcjonalnie \u0142y\u017ck\u0119 mieszanki – babki jajowatej i babki p\u0142esznik. <\/strong><\/p>\n Urz\u0105dzenie ustawiam na interwa\u0142 (k\u0142os) na 2min. Je\u015bli ciasto nie jest g\u0142adkie, gdy je podgl\u0105dam w trakcie wyrabiania, to dolewam odrobin\u0119 wody.<\/p>\n Zostawiamy je w naczyniu na min 15 min. Powinno wyrosn\u0105\u0107 i mie\u0107 konsystencj\u0119 g\u0119stej piany. Je\u015bli b\u0119dzie zbyt rzadkie, bu\u0142ki si\u0119 rozlej\u0105, a tego nie chcemy \ud83d\ude42 Rozk\u0142adam na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i mokrymi d\u0142o\u0144mi wyg\u0142adzam ciasto, nadaj\u0105c mu kszta\u0142t bu\u0142ek. Zostawiam jeszcze na chwil\u0119. Tu\u017c przed w\u0142o\u017ceniem do piekarnika, ko\u0144c\u00f3wk\u0105 no\u017ca lub kopystki robi\u0119 delikatne naci\u0119cia z wierzchu, \u017ceby doda\u0107 im bu\u0142czej autentyczno\u015bci \ud83d\ude09<\/p>\n Wk\u0142adam do rozgrzanego wcze\u015bniej piekarnika (170 stopni) na 20min lub chwil\u0119 d\u0142u\u017cej.<\/p>\n Koniecznie dajcie zna\u0107, jak Wam smakuj\u0105! Dla mnie s\u0105 wr\u0119cz idealnym substytutem pszennej bu\u0142ki Wroc\u0142awskiej \ud83d\ude42<\/p>\n Smacznego! \ud83d\ude42<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" I znowu bu\u0142ki! \ud83d\ude1b Ale to towar deficytowy na diecie bezglutenowej, wi\u0119c im lepsze mi wychodz\u0105, tym ch\u0119tniej dziel\u0119 si\u0119 przepisami. A przepis na te bezglutenowe, puszyste, wielga\u015bne\u00a0bu\u0142y w zasadzie jest bardzo podobny do przepisu na chleb czy bagietk\u0119 bezglutenow\u0105, kt\u00f3ra jest w Thermomix’ie TM5 – je\u015bli kto\u015b u\u017cywa Cookidoo, to znajdzie bez problemu. R\u00f3\u017cnica…<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":1037,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[39],"tags":[620,619,626,621,625,624,622,623,352,353],"acf":[],"yoast_head":"\n